table

table

park Mladen Stojanovic

park Mladen Stojanovic

slajdsajt2

slajdsajt2

slajdsajt1

slajdsajt1

ИМ Савановић нови шампион РС у шаху

ИМ Александар Савановић

ИМ Александар Савановић, доцент Факултета политичких наука у Бањалуци, постао је данас нови шампион Републике Српске у шаху. Ово је Савановићу први тријумф те врсте, а освојио га је потпуно заслужено освојивши читавих 8 поена из 9 одиграних партија. Дозволио је себи свега пар ремија, од којих само један без игре са својим кумом ИМ Душаном Лекићем,а други са генералним секретаром савеза ФМ Миладином Гаврићем. У осталих 7 сусрета Савановић је био на висини задатка те остварио све побједе и то против јаких и искусних шахиста,као што су ИМ Зоран Рунић и ФМ Владо Наранчић, обојица бивши шампиони РС. 

Првенство је одиграно 24. и 25. децембра 2016. године у предивном амбијенту мотела “Атлантис” у Приједору. Љубазни домаћини су угостили најбоље шахисте Српске већ трећу годину за редом, а овога пута се окупило њих 30, међу којима су 7 шахиста са међународном титулом. Посебно радује податак да је учествовало и 9 младих шахиста, што представља скоро трећину укупног броја такмичара. Сви они су одиграли 9 кола по швајцарском систему паровања, на темпу игре од 30 минута по играчу за читаву партију. Укупно је одиграно 135 партија, од чега су само 24 завршене мирољубивим исходом, па стога овај шампионат добија примат изузетно борбеног. Највише успјеха на крају је имао поменути међународни шаховски мајстор А. Савановић,члан премијерлигаша ШК Србац, а поредак осталих погледајте у наставку: КОНАЧНА ТАБЕЛА у ПДФ формату.

Награде најуспјешнијим шахистима уручили су посланик у Народној Скупштини Републике Српске, Душко Ивић, и предсједник Шаховског клуба “Рудар” Приједор, Раде Јаворић. Организатор је обезбједио 10 новчаних награда. Побједнику код мушкараца је припало 400, другом 300, а трећепласираном 200 КМ.  Најмлађи учесник код сениора био је Стефан Мутић.  Лука Јаворић је најбоље пласирани кадет, приједорског “Рудара”а признање ШК “Рудар” добио је и Александар Гајић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Организатор првенства, Шаховски савез Републике Српске, повјерио је техничку организацију искусној екипи ШК “Рудар” Приједор, на челу са агилним предсједником клуба Радетом Јаворићем, који је уз помоћ свог наследника Игора који све више преузима примат у шаховским активностима клуба, успјешно привео ово такмичење крају. Покровитељ првенства био је Миленко Ђаковић испред Града Приједора, а генерални спонзор Марија Милановић испред фондације “Лука” из Бањалуке. 

Судијски трио су чинили: двојица међународних шаховских судија, Недељко Илић из Бањалуке и Владо Стојановић из Бијељине, уз помоћ националног судије Стевана Паштара из Бањалуке који је био задужен за компјутерско паровање. 

Екипа домаћина ШК “Рудар” Приједор

Дошли смо до краја сезоне 2016. у којој је ШС РС успио организовати сва такмичења у свом календару, почевши од кадетског првенства РС и БиХ, па преко обе лиге,купа и на крају до овог појединачног сениорског и женског првенства. Остаје нам да Вам пожелимо срећне и успјешне Новогодишње празнике!

Погледајмо како је играо нови шампион у партији 3. кола против ФМ Наранчића:

Одговорите

You must be Пријави те се да би сте осваили коментар.