table

table

park Mladen Stojanovic

park Mladen Stojanovic

slajdsajt2

slajdsajt2

slajdsajt1

slajdsajt1

Требиње и Приједор добили прволигаше

ШК Леотар из Требиња и ШК Рудар из Приједора су нови прволигаши

након јуче завршене Друге лиге Републике Српске у шаху за 2017.г

Друга лига РС је одржана од 1. до 4. јуна у Ламинцима код Градишке,а такмичило се осам екипа. Одиграно је седам кола по Бергеру, екипе су бројале по шест чланова плус резерве,а темпо игре је износио 45 минута по играчу. Фаворити су оправдали очекивања, па су тако шахисти из Требиња,чланови ШК Леотар, побједили у свих седам мечева и заслужено проглашени побједницима Друге шаховске лиге РС за сезону 2017. Ову искусну и сада прволигашку екипу чине: на 1.табли Вељко Драганић(5,5 из 7), на 2. табли ФМ Милош Влатковић (6,5 из 7), на трећој Божо Марић (7 из 7!), четвртој секретар клуба ФМ Срђан Бендераћ (6,5 из 7), петој ФМ Васо Петијевић (6,5 из 7) и шестој Љубомир Кијач са половичним учинком (3 из 6). У последњем колу наступио је Анђелко Милошевић као резерва и остварио побједу. Предсједник клуба Милан Мичета је успјешно водио екипу до трона.

коначна табела

ШК “Рудар” Приједор је као другопласирани такође изборио прволигашки статус,а перјаница на првој табли је био искусни ФМ Владо Наранчић са освојених 5,5 поена из 7 одиграних партија. Исти учинак на трећој табли је имао Зоран Гвозденовић. Свакако,најзаслужнији за повратак мушке екипе “Рудара” на шаховску сцену је агилни Игор Јаворић,који најављује високе домете и женске и кадетске екипе на љето у Првој лиги РС. 

Све остале екипе заслужују честитке и дужно поштовање јер су избориле снаге и финансијска средства за учешће на овом вишедневном такмичењу, а међу њима се налази и ново формирана школа шаха,односно ОШК “Слога” из Добоја, која је овим наступом дебитовала у лигашком такмичењу ШСРС.  Тренер ове школе Дражен Радуловић је остварио сјајан успјех и проглашен је најуспјешнијом првом таблом 2.лиге!

Да поменемо и освајаче бронзаних медаља,а то су овога пута шахисти из Котор Вароша, чији истоимени клуб је након паузе од 4 године начинио успјешан повратак освајањем трећег мјеста, као што је било и 2010. године у Мркоњић Граду. И овај клуб има своју шах школу из које је изникао Драган Станковић,ученик деветог разреда ОШ „Петар Петровић Његош“ Масловаре, који је са шест победа и само једним поразом био најуспјешнија „шеста табла“ на првенству. Честитамо!

По традицији, одржано је и појединачно првенство Друге лиге РС, на брзопотезном темпу игре. Овогодишњи побједник долази из шампионске екипе “Леотара”, а то је Божо Марић. Коначну табелу и осталу статистику са овог турнира можете видјети на линку:  РЕЗУЛТАТИ цугер

Судијски посао су обавили, Стеван Паштар у својству главног судије и уједно задужен за компјутерско паровање, док је Споменко Баврлић имао улогу помоћног судије. 

Послије дванаест година паузе и изостанка са такмичарске сцене Шаховски клуб Леотар кренуо је да се враћа на старе стазе успјеха. Пут ка зацртаним циљевима, с обзиром на пререгистрацију клуба, водио је из најнижег ранга такмичења – Друге лиге РС. Oвим поводом се огласио Милан Мичета, предсједник ШК Леотар плус: „Овом приликом желим да се захвалим играчима на приступу, супериорности и приказаној игри, које на жалост неби ни било без подршке нове градске администрације и градоначелника Петровића и одговорних из ХЕТ-а, прије свих господина Илије Таминџије. Без њих неби било ни обнове клуба и још бољих резултата којима стремимо. Такође, желимо захвалити и бизнисмену из САД Велимиру Реметићу, који је помогао одлазак екипе на Лигу у Градишку, а чијим је неиграњем екипа била значајно ослабљена“

Одговорите

You must be Пријави те се да би сте осваили коментар.