table

table

park Mladen Stojanovic

park Mladen Stojanovic

slajdsajt2

slajdsajt2

slajdsajt1

slajdsajt1

Чему служи регистрациона такса и зашто секретар себи није уплаћивао плату

Годишња регистрациона такса уплаћује се Шаховском савезу РС од стране клубова, њихових чланова и судија само из једног разлога – како би канцеларија Савеза несметано радила.

Трошкови рада су плата секретару и припадајући доприноси држави, трошкови телефона и других видова комуникације, превоза, одржавања сајта, канцеларијски трошкови (папири, тонери, спајалице, одржавање просторије), репрезентација…

Проблем, међутим, настаје када секретар, “покривен” или не одлукама Извршног одбора ШСРС, средства добијена за ту намјену преусмјери на другу страну.

Сасвим је логично да би секретар, када у марту, на крају регистрационог периода, легне на рачун око 12.000 КМ, требао да направи финансијски план по којем ће радити канцеларија Савеза.

За плату Миладину Гаврићу, доприносе и порезе током 12 мјесеци потребно је око 11.000,00 КМ.

Преосталих 1.000 КМ, уз 3.000,00 КМ, који се годишње добијају од Министарства спорта РС, било би сасвим довољно да се покрију остали трошкови у раду канцеларије.

Зато би било занимљиво чути од Гаврића зашто није сам себи уплаћивао плату и доприносе (а јесте 60 КМ за превоз и 80 КМ за топли оброк), већ је, као одговорно лице, довео Шаховски савез РС у незавидну ситуацију да има блокиран рачун.

Такво стање се вуче од 16. августа 2013, па не чуди што је и Никола Лакић, када је 2016. отишао у пензију, тужио Савез због дуга на плату од 2.450,00 КМ. Не само да му је плаћена судски одређена свота, него је камата на главни дуг Лакићу досегла додатних 1.715,38 КМ! За ту цифру је, може се слободно рећи, оштећен Савез, јер не би морала да буде исплаћена да се радило домаћински.

Неуплаћивањем доприноса Шаховски савез РС је оптерећен такође затезним каматама у висини од 0,03 одсто дневно. На све то иде и 5 одсто трошкова принудне наплате на дорачунату камату.

Клубови који и даље сматрају да је смијењена гарнитура добро радила очигледно не знају да је нето губитак ШСРС у 2017. био 6.701,00 КМ, а у 2018. години – 3.401,00 КМ. Током претходне године није ни могло доћи до нових губитака (осим према Гаврићу), јер је, срећом, био блокиран рачун током готово читаве године!

Сва средства која су стизала преко рачуна, а ријеч је о 12.610,40 КМ (!). аутоматски су просљеђивана Пореској управи, тако да је, силом прилика, бар донекле умањен минус који је створило бивше руководство.

Исплата у готовини, не само за регистрациону таксу већ и за такмичења у организацији Шаховског савеза РС, посебна је прича о којој ће бити ријечи касније.

Коментарисање је затворено.