table

slajdsajt2

slajdsajt1

Саопштење: Учинићемо све да спријечимо цијепање Шаховског савеза РС

У какво стање је доведен Шаховски савез Републике Српске, најтеже у 28 година постојања, почело је да се открива од када је, крајем јануара 2020. године, правоснажним рјешењем Основног суда Бањалука потврђено ново руководство на челу с предсједником Савеза Радованом Грдинићем.

Затекли смо блокиран рачун због неуплаћивања пореза и доприноса од стране бившег секретара Миладина Гаврића, Шаховски савез РС је, због недомаћинског понашања, избачен из канцеларије коју је добио на кориштење од Градске управе Бањалука, средства добијена од Владе РС нису оправдана, а врхунац свега је било одбијање Миладина Гаврића да преда стари печат, архиву и канцеларијску опрему!

Смијењено руководство је наставило да не поштује одлуке суда и да обмањује јавност лажно се представљајући као легално. На сајту, који су покренули, објављивали су своје “службене” информације, међу којима је организација Кадетског и омладинског првенства РС у Требињу, чиме су додатно унијели забуну међу клубове и родитеље.

Заговорници ових штетних активности по шах у Републици Српској су Владо Стојановић, бивши члан Извршног одбора Шаховског савеза РС, и Владимир Шакотић, тренутно спортски директор ОШК “9. јануар” из Фоче и некадашњи Извршни директор Европске шаховске уније, кога је ФИДЕ суспендовала на три године, због кршења члана Етичког кодекса који се односи на “носиоце функција који својим понашањем више не инспиришу неопходно повјерење или су на други начин постали недостојни повјерења”.

Шакотић је, иако страни држављанин, претходне године, према властитом признању, учествовао у “раду органа ШСРС пред Основним и Окружним судом”, у покушају да оспори рјешење Основног суда Бањалука, којим је Радован Грдинић уписан као нови предсједник Шаховског савеза Републике Српске.

У Дворовима су, наиме, представници клубова без права гласа 15. марта одржали тзв. скупштину, на којој су, селективно и пристрасно тумачећи Статут и не поштујући став Шаховског савеза РС да нису испуњени законски услови за њено одржавање, донијели одређене одлуке.

Познато је већ било да смијењено руководство не признаје одлуке суда, нити Статут ШСРС, константно одбија да легалном руководству преда архиву, а сада се показало и да не поштује одлуку коју је 10. марта донијела Влада РС о забрани јавног окупљања, у жељи да смањи опасност од ширења вируса корона!

Шаховски савез РС позива клубове и шаховске раднике да не подлијежу манипулацијама и да схвате да своје интересе могу једино остварити преко легално изабраних органа, а не људи чије се интересовање за добробит шаха у Републици Српској своди на пријетњу да ће, у крајњем случају, основати своје удружење!

Једино преко Шаховског савеза РС, као регистровани чланови, можете обезбиједити пласман својих младих такмичара на Кадетско и омладинско првенство БиХ, које је квалификационо за Европско и Свјетско првенство, пласман у Премијер лигу БиХ, учешће на шампионатима Српске за мушкарце и жене (којих, узгред речено, није било од 2016), као и низ других погодности.

Учинићемо све да спријечимо цијепање Шаховског савеза РС, изношењем утврђених финансијских и других неправилности уз претходних година пред надлежне органе, упознавањем свих релевантних фактора, почев од Министарства породице, омладине и спорта РС, о дјеловању наведених особа, као и њиховим санкционисањем према одредбама Статута Шаховског савеза РС.

Коментарисање је затворено.